De eerste virtuele scheepsovername

15-12-2020 | 2020 - 2021 (virtueel)

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]Nog maar 300 NM varen naar Dominica… dus dat betekent SCHEEPSOVERNAME. Het is een onderdeel van School at Sea waar we erg trots op zijn en waar iedereen naar uitkijkt.

De scheepsovername is een periode die 300 nautische mijlen voor de aankomsthaven begint. Hoe lang zo’n scheepsovername duurt? Simpel: tot we er zijn! Dit kan anderhalve dag duren, of soms zelfs vier dagen als de wind wat tegen zit. De huidige windkracht is 3 beaufort en zal morgen wat toenemen. Aangezien we voor de wind varen, gaan we niet al te snel, dus deze scheepsovername kan nog wel eens een paar dagen gaan duren.

Tijdens de scheepsovernames wordt er aan alle studenten gevraagd een sollicitatiebrief te schrijven voor een functie aan boord. Een aantal functies moeten gevuld worden om het schip te kunnen varen. Er zijn ook functies die door de groep zelf bedacht kunnen worden. De invulling van de scheepsovername is geheel aan de groep.

De nautische bemanning doet een stapje achteruit en is alleen aanwezig voor vragen en voor de veiligheid. De docenten zijn vrij, zij kunnen mee gaan lopen met de wacht of op andere gebieden helpen als dit gevraagd wordt. De kok doet ook een stapje achteruit en is alleen nog vraagbaak. Dus pak een goed boek, zoek een lekker plekje op het achterdek, want de komende dagen is het relaxen voor het School at Sea-team!

Mattie uit School at Sea 2019/2020 beschrijft zijn eerste sollicitatiegesprek:

Vandaag was het zover, de dag van de sollicitatie voor de scheepsovername. Iedereen had de dag ervoor een sollicitatiebrief geschreven voor de functie die hij of zij tijdens de scheepsovername zou willen vervullen. Zelf heb ik gesolliciteerd voor kapitein. Dat vind ik echt een geweldige functie, aangezien ik er zoveel van zou kunnen leren.

In de ochtend hadden de kapitein en de onderwijscoördinator alle brieven doorgelezen en in de middag was het dan tijd om op gesprek te komen in de stuurhut om te zien of je het in je had om de functie op je te nemen. Eerst waren de zelfbedachte functies aan de beurt. Zo te horen ging dat allemaal heel makkelijk, maar toch begonnen bij mij de zenuwen op te komen. Na een uurtje waren dan nu de stuurmannen aan de beurt. Hierna was ik aan de beurt. Ik kreeg te horen van de mensen die voor stuurman hadden gesolliciteerd dat het heel wat serieuzer was.

Toen ik aan de beurt was, merkte ik hoe lastig ik het gesprek eigenlijk vond. Het was erg officieel en ik vond het lastig om uit mijn woorden te komen. Uit eindelijk ben ik het niet geworden. Toch heb ik er erg veel van geleerd en ik probeer het de volgende keer gewoon nog een keer.

Mattie

Nienke (ook uit 2019/2020) werd kapitein voor de eerste scheepsovername. Haar eerste dag als kapitein beschreef zij zo:

Vandaag was het eindelijk zo ver. De scheepsovername, waar iedereen al een hele tijd naar uitkeek, zou eindelijk beginnen. Maar Sam zou Sam niet zijn als hij dat niet op een leuke (vervelende) manier zou doen. Om 09:00 uur ging namelijk het ’schip verlaten’-alarm. Iedereen liep naar het middendek en begon een zwemvest aan te doen. Er werd nog snel een foto gemaakt en daarna werd het schip overgedragen aan de nieuwe kapitein. Ik hield mijn speech, want ik ben de nieuwe kapitein. De scheepsovername kon beginnen!

 

Iedereen ging enthousiast aan het werk, ook met zelfbedacht taken zoals het krantenteam en de documentairemakers. In de middag kregen we al de eerste dagkrant waarin de laatste roddels en nieuwtjes werden besproken. Overal op het schip was een relaxte sfeer, want niemand hoefde aan school en iedereen kon gewoon doen waar hij zin in had. Er ontstonden ook kleine feestjes, zoals in de keuken waar het licht uit ging en de discobol aan.

Ondanks dat het heel gezellig en relaxt was, merkte je dat iedereen heel serieus bezig was met zijn of haar functie, zoals de hotelmanager, die ervoor zorgt dat alles wordt schoongemaakt en nog een keer samen met een paar matrozen alle stores ging tellen.

Aan het einde van de dag was iedereen moe, maar zeer tevreden over de eerste dag van de scheepsovername.

Kapitein Nienke

Luka uit School at Sea lichting 2018/2019 beschreef haar eerste taak tijdens de eerste scheepsovername van haar jaar:

Het was een geweldige dag vandaag. Geen wonder, want het was de eerste scheepsovername van School at Sea 2018-2019! Ik ben journalist geworden en samen met een klein groepje ga ik elke dag om vier uur een krantje uitbrengen. Het geeft wel wat stress, maar ook motivatie. De dag begon met een bespreking, dat betekent dat we gingen bespreken wie wat ging doen. Ik mocht een grappig stukje over de wacht schrijven, de dag van de wacht van één tot vijf in één zin samenvatten en iets schrijven over wat er allemaal voor leuks is gespot. Het is geweldig hoeveel je te weten komt als je meer op de details let.

 

Ik moest vandaag niet alleen het krantje uitbrengen, maar ook de stores tellen. Het eten dat we aan boord hadden is namelijk niet goed bijgehouden, waardoor we alles opnieuw moesten tellen. Na het tellen van het voedsel in de banken was ik zo opgelucht dat ik klaar was. Na tien minuten werd ik geroepen, omdat ik een bank vergeten was. Dat was teleurstellend. Gelukkig kregen we bij het middendekje een speech over dat het tellen heel goed is gegaan en alles nu goed is opgeschreven. Wat een opluchting! Tijdens het middendekje mochten we ook de krant uitbrengen, de kapitein had een kleine introductie gemaakt waarna wij ze hadden uitgedeeld.

 

Naderhand was de kapitein nog naar ons toegekomen, waarin ze had gezegd dat ze het krantje heel goed vond en dat iedereen het heel leuk vond. Nou, dat is gewoon een moment van trots. Nu op naar Dominica!!!

Luka

 Ken heeft een hele lijst weten op te stellen over zijn eerste scheepsovername in 2016/2017

Dit was de eerste volle dag van de scheepsovername. Waarschijnlijk vraagt iedereen thuis zich af wat voor functies er allemaal waren (stuurhutpurser en master-ninja!? Moet ik mij zorgen maken?). Geen paniek! Je hoeft je hoofd er niet langer over te breken, want hier is de epische:
COMPLEET GEHEEL VOLLEDIG NIKS MISSENDE LIJST VAN ALLE FUNCTIES BIJ DE SCHEEPSOVERNAME
– Gymleraar (Mark, Marit) De Gymleraar heeft sportlessen georganiseerd tijdens de scheepsovername. Een parcours met allerlei oefeningen zoals ramentillen en sit-ups.
– Kapitein (Pim) De kapitein is verantwoordelijk voor alles wat er aan boord gebeurt. Hij moet er voor zorgen dat alles goed gaat. Ook maakt hij de wachtschema’s en bepaalt hij de koers.
– Stuurmannen (Sophie, Jeroen, Thibault) De stuurmannen zijn verantwoordelijk voor de wachten. Ze beslissen of er zeilen omhoog/omlaag moeten en wat de precieze koers is.
– Bootsmannen (Isa, India, Ken) Holyshit, dat ben ik. De bootsmannen moeten het hijsen van de zeilen aansturen door te zeggen waar iedereen moet staan en welke lijnen ze moeten aantrekken. Ook zorgen ze tijdens de wacht dat iedereen z’n taakjes doet zoals de machinekamer checken op de druk van de watermaker en wc’s schoonmaken.
– Hotelmanager (Olivia) De Hotelmanager moet er voor zorgen dat alles schoon is. Zij was ook verantwoordelijk voor de grote schoonmaak toen we aangekomen waren.
– Machinisten (Lika, Lennard) De machinisten doen alles in de machinekamer zoals het vuile water afpompen, de watermaker aan/uit zetten en de generator uitzetten en de accu weer aan. Ook hebben ze de machinekamer weer eens schoon gemaakt, want die was heel goor.
– Bakker (Wouter) De bakker bakt broodjes. Hieronder vielen ook hotdogbroodjes en puddingbroodjes!
– Banketbakker (Simone) De banketbakker zorgde voor lekkere toetjes en 4 uurtjes, waaronder puddingbroodjes en een soort kersenchocoladebonbon, mmmmmh.
– Chef-kok (Carolina) De chef-kok moet de keuken aan sturen en er voor zorgen dat er lekker eten op tafel komt.
– Koks (Veerle, Meike) De koks fixen de keukendienst voor een aantal dagen.
– Master-Ninja (Koen) De master-ninja doet gewoon de keukendienst, maar hij heeft zijn snijdiploma al gehaald, waardoor hij met de scherpere messen kan choppen.
– Voedingsdeskundige (Emília) De voedingsdeskundige kan je advies geven over je voeding en ze overlegt met de koks over een goed gebalanceerd ontbijt. Ook heeft ze de Healthy-Planners (dat klinkt als een groep kalenders, wel heel gezonde kalenders) met een paar anderen opgericht. Zij eten geen lekkere dingen.
– Stuurhut-purser (Iris) De Stuurhut-stewardess is de persoonlijke bediende van de crew die nu niks hoeft te doen. Ze heeft een walkietalkie waarmee ze opgeroepen wordt.
– Scheepsdoktors (Amelia, Nikki) De scheepdoktors hebben van alles geleerd van Erik de dokter. Ook konden ze je natuurlijk helpen als er iets was.
– Scheepsartiest (Kika) De scheepsartiest maakt tekeningen van mensen aan boord in hun natuurlijke habitat.
– Matrozen (de rest) Matrozen lopen wacht en helpen het schip varende te houden.

Ken

P.S. Er is ook bijna een zwaardvis gevangen (je weet wel, zo’n mislukte narwal die héél lekker smaakt zeggen ze).

[/et_pb_text][/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]