Geen School at Sea lichting 2020-2021, dit jaar varen wij niet uit.

Heen en weer geslingerd, deze keer niet vanwege de golven, maar vanwege een keuze. Echter zoals directeur en oprichter van School at Sea, Monique Touw, zelf zegt: “Bij School at Sea draait het om leiderschap. Dan moet je ook keuzes durven maken die je misschien niet wilt maken, maar wel nodig zijn.”.

Sinds de terugkeer van School at Sea, afgelopen april, is er gewerkt aan een ‘COVID-19 proof’ School at Sea-plan. We hebben alle mogelijkheden bekeken om zowel de reis, als het persoonlijk ontwikkelingstraject te kunnen garanderen op een veilige manier. Ieder jaar weer maken wij deze overwegingen om een goed en veilig jaar te kunnen draaien, maar dit jaar lijkt deze ruimte volledig ingenomen te zijn door COVID-19 beperkingen. Tot deze conclusie zijn wij gekomen na uitgebreid overleg met de scheepsarts, de kapitein, onze contacten in verschillende landen en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het School at Sea-programma wordt gedragen door drie belangrijke pilaren: schoolwerk, expedities aan wal en het schip. Alle drie zijn nodig om een succesvol jaar te kunnen organiseren. Wanneer we aan land gaan, is de kans op besmetting met COVID-19 aanwezig. Daarnaast hebben wij geen invloed op wat de lokale overheid beslist en komen daardoor de activiteiten aan de wal in het gedrang.

“Wij nemen geen risico’s met de jongeren die deelnemen aan ons traject. Daarnaast zijn er verwachtingen bij de jongeren die wij naar alle waarschijnlijkheid niet waar kunnen maken doordat landen ons onverwacht niet toe zullen laten.” licht Monique Touw verder toe. “Door de ervaringen uit het begin van dit jaar hebben wij geleerd dat onduidelijkheid over de toekomst, bestemmingen overslaan en langdurig op zee zitten erg zwaar is voor de groep jongeren aan boord. Wij verwachten de volledige inzet van onze jongeren. Iedere dag weer. Dan willen wij ook aan de verwachtingen kunnen voldoen en kwaliteit en lol kunnen bieden.”

Deze winter werken wij als team door aan het volgende School at Sea-jaar voor lichting ’21-’22. De informatiedagen en de fondswerftrainingen zijn in volle gang. Aanmelden kan nog steeds!

MELD JE NU NOG AAN VOOR 2021-2022

Volgend schooljaar vaart School at Sea gewoon weer wel. Meld je aan voor het Fundraising Traject en begin met je voorbereidingen!