duurzaamheid

School at Sea hecht grote waarde aan het verantwoordelijk omgaan met de aarde en haar oceanen. In ons talentontwikkelingsprogramma maken wij ruimte voor verduurzaming en bewustwording.

Ons schip en haar bemanning houding zich aan de steeds aanscherpende regels van het MARPOL-verdrag opgesteld door The International Convention for the Prevention of Pollution from Ships. Met een veranderende wereld worden deze regels steeds strenger. Voor ons komt het er op neer dat alleen biologisch afbreekbaar afval overboord mag én pas vanaf 12 nautische mijl buiten de kust.

Regels aan boord

Het MARPOL-verdrag is iets waar we ons aan moéten houden. We doen echter nog veel meer. Zo start het duurzaam reizen al ver voordat we onder zeil vertrekken! Het begint bij het bewust maken van wat onze deelnemers, jij, meenemen aan boord. Er is weinig plek, je gaat naar warme gebieden, wat neem je allemaal mee? Nadenken over wat echt essentieel is en waar je best zonder kan begint dus al bij het samenstellen van je paklijst.

het begint al voor het begint

Op deze paklijst hebben wij ook een aantal zaken toegevoegd, die voor bewustwording moeten zorgen over jouw dagelijkse plasticgebruik. Wij vragen bijvoorbeeld een speciale waszak mee te nemen die voorkomt dat microplastic tijdens het wassen in het water terecht komt. De uitstoot van microbeads, die ontstaan bij het wassen van kleding, tegengaan is een simpele actie die iedereen direct kan nemen. Zelfs nog voordat je aan boord stapt.  

Meer weten over microbeads en het plastic probleem, kijk dan op de site van de Plastic Soup Foundation.

onze inkopen

En dan zijn er de inkopen die we doen voor het schip. Door groot te bestellen, zorgen wij ervoor dat we zoveel mogelijk plastic afval vermijden. Wij halen meel, één van onze grootste inkopen, direct bij de molen, die aangeleverd wordt in papieren zakken van 25 kg. Tot de fijnste korrel gemalen door dezelfde windenergie die we gebruiken om te reizen dus.

Daarnaast bestellen we vlees in Nederland bij biologische boeren die producten verkopen van vrije uitloop dieren die op een mooie leeftijd waren. Bij vertrek zitten de vriezers zo vol mogelijk en daar eten we de hele reis van. Dit betekent dat we één geheel varken en één geheel rund inkopen voor de reis. We gebruiken alle producten die van deze dieren komen. Echte kop tot staart-verwerking en een mooi leermoment voor de leerlingen aan boord over hoe je bewust met je voedsel kan omgaan en wat voor lekkers je er allemaal van kan maken. Die volle vriezer betekent ook dat als het op is, het écht op is. Door de helft van de tijd vegetarisch te eten, lukt dat makkelijk. Welke dagen vegetarisch zijn, dat bepaalt de groep zelf. Het is tenslotte hun keukendienst!

Verse groente en fruit bestellen wij zoveel mogelijk bij de lokale boeren. We eten wat het land produceert. Dit betekent soms heel veel grapefruits en vaak veel papaja of ananassen. We vertrekken uit Nederland met verse appels en peren.

Onderweg

De route van School at Sea is gebaseerd op oude zeilroutes. Wij gaan ervanuit dat de motor vooral gebruikt moet worden om de haven binnen te komen, wanneer het weer erg tegen zit of wanneer het om de veiligheid gaat. Met dit doel plannen wij onze route ook duurzaam, om zo ook het aantal motor uren te verminderen. Dit betekent dat we eerst ver naar het zuiden varen, tot aan de Kaapverdische eilanden, voor we de oversteek naar Dominica starten. Zo pakken we de Passaat winden mee. Uiteindelijk zullen wij dan via Cuba het gebied weer verlaten. Zo hebben we een stuk aan de wind te varen, maar hoeven we niet tegen de Passaatwind in. Vanaf de terugweg zijn de winden een stuk variabeler, maar ook de Azoren horen bij de oude routes. Ook komen we er graag! Deze routes worden aan boord uitvoerig besproken, ook als onderdeel van aardrijkskunde, geschiedenis en het sailtrainingprogramma.

Ook over watergebruik creëren we bewustwording aan boord. Aan boord maken wij namelijk ons eigen drinkwater. Dit wordt gedaan door een machine die gebruik maakt van omgekeerde osmose. Ook handig voor de lessen natuurkunde! Dit water wordt óók gebruikt om mee te douchen, te koken en de was te doen en deze machine kan slechts een beperkte hoeveelheid water op een dag produceren, dus moeten we zuinig zijn.  Aan boord leer je al snel de kraan dicht te doen als je klaar bent, een korte douche van maar een paar minuten te nemen en dat slechts één keer in de twee of drie dagen.

En verder, wat doen we nog meer..?

Veel acties worden spontaan door onze SaS’ers georganiseerd. Jaren geleden startte een groep SaS’ers een beach clean-up op een San Blas-eiland. Dit was na een survival periode van twee dagen. Natuurlijk namen we al onze eigen spullen en afval mee, maar we zagen ook dat er nog veel meer op het eiland lag. In recordtempo werden 10 zakken vuilnis gevuld en begrepen we hoeveel afval er al aangespoeld was dat wij amper hadden gezien.  

Deze clean-ups hebben inmiddels een vast plekje in ons programma en organiseren we zo vaak mogelijk. Zo dragen we onderweg ook ons steentje bij aan schonere stranden.

Dit kun je thuis ook doen!

Een strand schoonmaken kan ook in Nederland, je kunt dit heel gemakkelijk zelf doen! Kijk bijvooreeld eens op de website van Love. Not Waste. Om inspiratie op te doen over wat er allemaal mogelijk is.

is er nog meer..?

Eten aan boord wordt zo min mogelijk weggegooid, er is geen verspilling. Restjes van het avondeten van gisteren kunnen bijvoorbeeld ook een heerlijk hapje zijn tijdens de lunch. Van groente met een rotte plek, wordt alleen dat deel afgesneden en overboord gegooid, de rest wordt gebruikt. Pap die we overhebben van het ontbijt, kan ook een heerlijk vieruurtje zijn in de vorm van een koekje! En ga zo maar door.

Zoals we zelf al zeggen is School at Sea erop gericht om talenten te ontwikkelen. Leren door te doen. Nieuwe inzichten opdoen, over de wereld en jezelf. Ons programma is gebaseerd op lesmethodes in ervaringsleren: leren met een directe koppeling naar de praktijk. Zo ook in verduurzaming!

HEt begint thuis al

Er zijn apps beschikbaar waarmee je producenten kan scannen om erachter te komen of er microbeads in zitten. Zo kan je een bewuste keuze maken bij de aanschaf van je spullen.

Een voorbeeld is de Beat the MicroBead (BTMB) app van het gelijknamige initiatief.

Ook geven zij goede producten een keurmerk. Als je dit keurmerk ziet weet je zeker dat je niet bijdraagt aan de plasticvervuiling van de oceaan en de wereld. Zo zijn de goede producten nog makkelijker te herkennen voor jou.

 

Nog meer doen en daar nu al mee beginnen?

Kijk dan eens op de app My Little Plastic Footprint. Hier kan je je eigen plastic consumptie uitrekenen en krijg je handige tips hoe je deze al kan verminderen.