SCHOOL AT SEA CURRICULUM

 

Bij School at Sea ben je continu aan het ontwikkelen. Je vaart, kookt, plant je schoolwerk in, doet je proefwerken aan dek, stippelt expedities uit, evalueert, neemt leiding, werkt samen.

Om dit vorm te geven, heeft School at Sea voor jou als 4 havo, 4 vwo of 5 vwo leerling een volledig aangepast programma samengesteld: het School at Sea Curriculum.

Het School at Sea Curriculum is een verrijking van je huidige schoolprogramma.
Het bestaat uit een mix van:

 • Je normale schoolprogramma
  • Wachtdagen en schooldagen
  • Contact met school
 • Sail Training
 • School at Sea-lessen
 • Expedities en eigen reizen
 • Een portfolio bijhouden
 • Persoonlijke projecten

SCHOOL AT SEA CURRICULUM

 

Bij School at Sea ben je continu aan het ontwikkelen. Je vaart, kookt, plant je schoolwerk in, doet je proefwerken aan dek, stippelt expedities uit, evalueert, neemt leiding, werkt samen.

Om dit vorm te geven, heeft School at Sea voor jou als havo 4, vwo 4 of 5 leerling een volledig aangepast programma samengesteld: het School at Sea Curriculum.

Het School at Sea Curriculum is een verrijking van je huidige schoolprogramma.
Het bestaat uit een mix van:

 

 • Je normale schoolprogramma
 • Sail Training
 • School at Sea Lessen
 • Persoonlijke Projecten
 • Expedities en eigen reizen

JE NORMALE SCHOOLPROGRAMMA

In de zes maanden dat je ‘op zee’ bent, volg je het normale schoolprogramma dat ook je klasgenoten in Nederland volgen.

Je leert dezelfde stof en maakt – via e-mail – dezelfde proefwerken. Zodat je eenmaal thuis weer gewoon kunt aanhaken met de rest van de klas.

De docenten aan boord zijn bevoegd om je te begeleiden in al je schoolvakken. Zij zorgen dat je vaardigheden ontwikkelt die je helpem met studeren: plannen, samenvatten, concentreren, ‘leren leren’.

Het is aan jou of en wanneer je ze inschakelt. Immers, het zijn jouw proefwerken.

Goed je tijd indelen is dan ook essentieel. Allemaal onderdeel van de challenge die je met jezelf aangaat.

Natuurlijk helpen we je daarbij. Maar uiteindelijk sta jij aan het roer.

WACHTDAGEN EN STUDIEDAGEN

Aan boord is er orde en regelmaat. Er zijn wacht- en studiedagen, deze wisselen elkaar af.

De groep wordt in tweeën gesplitst. Op een wachtdag vaart de ene groep het schip, de andere groep heeft studiedag.

Op wachtdagen ben je –onder begeleiding van de ervaren crew – twee keer vier uur verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het schip.

Je zet de zeilen, houdt het logboek bij, je staat aan het roer, je kijkt uit naar walvissen, checkt de watermaker, bakt brood, maakt schoon. En kijkt naar de sterrenhemel, de oplichtende algen, de zonsopkomst en –ondergang, dat is varen, dat is genieten.

Op studiedagen focus je op je schoolwerk. Dat zal even wennen zijn op een bewegend schip en alle actie om je heen. Concentratie is een uitdaging!

Ook hier helpen je we, als dat nodig is, met trucjes en tips. Maar jij moet het uiteindelijk zelf doen.

You Sail. You Learn.

CONTACT MET SCHOOL

Na een half jaar School at Sea wil je niet blijven zitten.

School at Sea begint dan ook op je school thuis. In samenwerking met jouw school maak je een planning voor de komende zes maanden en afspraken over de toetsen die je moet maken.

Zo is van tevoren goed duidelijk wat je aan boord moet gaan doen. 

School at Sea stuurt je school regelmatig updates over de vordering van je schoolwerk en je ontwikkeling.

Halverwege april kom je weer terug in je eigen klas. Bij je klasgenoten die je via blogs op de hoogte hebt gehouden van je ervaringen. Reken maar dat die gelezen worden!

SAIL TRAINING

Het tuig, de navigatiesystemen, de machinekamer, de wind, de koers, de stroming, er komt veel kijken bij het zeilen met een driemaster over de oceaan.

Het Sail Training programma dat je volgt, helpt je alle nautische kennis op te doen die je nodig hebt.

Oceaanzeilen is meer dan weten waar de hals van de breefok zit. Je moet samenwerken, leiding nemen, helder communiceren, verantwoordelijkheid delen.

Dankzij het team aan dek staan die zeilen goed getrimd, dankzij de roergangers blijft het schip op koers.

Je zult jezelf – en de anderen – dan ook goed leren kennen. Trots, angst, verlegenheid, onzekerheid, allemaal steken ze de kop op.

Je zult worden uitgedaagd. Juist deze aspecten komen aan bod met de Sail Training. Het helpt je ermee te dealen, sterker te worden.

SCHOOL AT SEA LESSEN

Hoe zit dat nu eigenlijk? Hoe voorspel je de wind? Hoe maak je van zeewater drinkwater? Over drie weken zijn we in Panama, daar spreken ze Spaans.

Kun jij dan duidelijk maken wat je wilt eten? Waar je kunt slapen? Hoe je daar komt? Dat heb je nodig voor je eigen reis.

Natuurkunde, scheikunde, aardrijkskunde, wiskunde, taal, biologie, geschiedenis: ze komen allemaal tot leven tijdens de School at Sea lessen. Met andere woorden: je past toe wat je leert.

Techniek krijgt zin. Taal wordt handig. Kennis van geschiedenis geeft je inzicht in waarom de dingen aan land zo zijn.

Tijdens de School at Sea lessen helpen we je ook je studievaardigheden te ontwikkelen, bespreken we dingen die beter kunnen. Het zijn lessen van de praktijk. Tot het ontleden van een aan dek belande vliegende vis aan toe.

Want: hoe zit dat nu eigenlijk?

EXPEDITIES EN EIGEN REIZEN

De bestemmingen die je bezoekt liggen in principe vast. De golfstroom, het orkaanseizoen en de passaatwinden bepalen in welke tijd van het jaar je naar de Cariben kunt zeilen.

In de Cariben vind je veel verschillende landen, volken en culturen. Een ideaal gebied om op expeditie en eigen reis te gaan en alles wat je leert te toetsen aan de praktijk.

De expedities worden in het begin nog voorbereid door het team van School at Sea, gaandeweg krijg je steeds meer inspraak.

Twee keer ga je op “eigen reis”. In kleine groepjes reis je door Panama en door Cuba. Je krijgt een budget voor een aantal dagen, jij bepaalt waar je heengaat, hoe je reist, waar je overnacht, wat je eet.

Bij alle expedities draait het om zelfstandig opereren, maar ook om samenwerken. Je zult verantwoordelijkheid krijgen om voor elkaar te zorgen. Je zult dus ook leiderschap moeten tonen.

Zo leer je jezelf steeds beter kennen. Bijvoorbeeld hoe je omgaat met tegenslag en wat je daarvan kun leren.

School at Sea. Fast Forward Yourself!

Een portfolio bijhouden

In een portfolio, je persoonlijke School at Sea-story of SaS-story, reflecteer je op elk aspect van de reis. Elke maand voeg je pagina’s aan je story toe en elke keer kijk je terug op de voorgaande maand en stel je jezelf de vraag: Hoe doe ik het? Hoe gaat het met mijn doelen? Wat kan er beter?

Andere mogelijke vragen zijn: Hoe heb ik de afgelopen tijd aan mijn leiderschapskwaliteiten en andere talenten gewerkt? Hoe was mijn gedrag de afgelopen tijd? Welke gevolgen hadden mijn daden? Je reflecteert op wie je bent als persoon en op hoe je gedrag het schip en de andere opvarenden beïnvloedt.

Dit portfolio wordt gedeeld met je ouders en je school, zodat de mensen thuis alles kunnen lezen over jouw ontwikkeling.

PERSOONLIJKE PROJECTEN

De een vindt de machinekamer super interessant, een ander wil graag meer weten over de cultuur van Cuba, of gaat helemaal los met het bedenken en uitproberen van nieuwe recepten.

Misschien houd je wel van tekenen, muziek, films of foto’s maken. Gaandeweg zal duidelijk worden wat jouw interesses en talenten zijn, waar jouw creativiteit ligt.

In de Persoonlijke Projecten heb je de kans om je passies uit te diepen. Een watermaker reviseren? Maak een plan en de kapitein zal deze met je bespreken en beoordelen. Een schone oceaan? Maak een plan, doe onderzoek, verricht metingen.

Een voorstelling over slavernij in de Cariben? Begin met een verhaallijn. Aan het decor gedacht?

Wat je ook wilt doen, je kunt het zelf vormgeven. Laat je fantasie, je creativiteit of je oog voor een technische oplossing de vrije loop. En deel het resultaat met de eilandbewoners, je medeleerlingen, de videocamera.

Deel je unieke passie met de wereld en leer jezelf nog beter kennen.